Napi érdekesség - 39 - Jégvastagság 2012 vs. 2016

Jégvastagság 2012 vs. 2016


Érdekes ábrát találtam Tony Heller blogján (http://realclimatescience.com/), a következő animáció az idei jégvastagságot hasonlítja össze a 2012-es rekord évivel:

 A DMI térképei alapján készült, és az 1.5 m-nél vékonyabb jég ki van takarva, nem látszik rajta. Egyértelmű, hogy 2012 augusztusában már sokkal rosszabb állapotban volt a jég, mint az idén. Ez is egy biztos jelzés arra vonatkozóan, hogy rekord-év lesz az idei, vagy sem.

      Egy másik érdekes grafikon, a sarki zóna középső részéről (Central Arctic),ezen az látszik, hogy az idén már július végétől  növekedésnek indult a jég, ellentétben az előző évekhez képest. 
     



    A vészmadarak stílusában mondhatnám, hogy  sosem látott esemény következett be, a középső részen nem olvad, hanem növekszik a jég és (ha szokásuknak híven ezt lineárisan kivetítem a jövőre, akkor azt mondhatom, hogy)  "szeptember közepére már lehet, hogy több jég lesz, mint valaha az északi sarkon, pozitív rekordot döntünk".  Persze nem ez az álláspontom, csak érzékeltetni akartam, hogy milyen túlzásokkal és mennyire tudományosan megalapozott véleményekkel találkozunk a médiában (ellenkező előjellel), egyes felelőtlen "professzorok" szájából.
         A középső rész emelkedésének dacára a szélen még olvad a jég, már nem a levegő hőmérsékletének köszönhetően, mert az visszatért a fagyos zónába, hanem az óceáni áramlatok által szállított meleg víz miatt. Ez mindig is így volt, szeptember közepéig ez még jégcsökkentő hatású, majd az egyre alacsonyabb levegő-hőmérséklet átveszi az irányítást és a jég ismét növekedésnek indul. Az egyéves ciklus újra kezdődik és folytatódik, akárcsak a többi hosszabb ciklus is, amely a klímát jellemzi. Semmi új a Nap alatt. Csak egyesek akarják elhitetni, sajnos nagy sikerrel, hogy most valami különös történik és arról mi, az emberek tehetünk. Ha az volna a szándék, hogy ne pazaroljunk és éljünk minél természetközelibb életet, akkor egyet is értenék velük. De a szándékuk nem ez, és most ebbe nem megyek bele részletesebben, olvasóim nagy része tudja, hogy miről van szó...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019